Waarom is er een conflict in de Democratische Republiek Congo?
Eerst hebben we wat feitjes over Congo. Congo is met 77,4 miljoen inwoners en een oppervlak van 2344858 km2 een groot land in Afrika. De hoofdstad van Congo is Kinshasa.
Tot de 15e eeuw bestond er een goed ontwikkeld koninkrijk Congo. Dit viel uiteen doordat er veel mensen als slaaf werden weggevoerd door Europeanen en Arabieren. In 1885 kreeg koning Leopold II van België het land in bezit. Hij liet de mensen heel hard werken op rubberplantages. In 20 jaar stierven er 5 miljoen mensen door uitputting en ziekten. Na de dood van Leopold nam de Belgische staat het land over en verbeterde het bestuur.
Joseph Kabila
In 1960 werd Congo onafhankelijk van België. Mobutu won de machtsstrijd om het presidentschap. Hij had tot 1997 de leiding over de dictatuur. Er was rust.
Toen greep Kabila de macht. Hij zorgde voor een onrustige tijd. Het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft veel grondstoffen, waaronder: goud, koper en diamanten. Veel gewapende groepen strijden om deze grondstoffen te hebben. Ze willen deze grondstoffen hebben, zodat ze ze kunnen inzetten om de oorlog te financieren. Hoe groter hun territorium, hoe meer macht ze hebben op de politiek en economie van het land.
In Congo wonen ongeveer 65 miljoen mensen. Ze zijn verdeeld over ongeveer 200 groepen. De Bantoe vormt met 80% de meerderheid. Bij de Bantoe horen ook de Hutu’s en de Tutsi’s. Deze groepen lijken heel erg op elkaar. Er is geen verschil in uiterlijk, naam, taal of gewoontes. Er is wel een ander verschil: tijdens de genocide (massamoord) in 1994 hebben de Hutu’s driekwart van de Tutsi’s in het buurland Rwanda vermoord. De Tutsi’s vluchtten naar DR Congo en de Hutu’s kwamen ze achterna. Zo namen ze ook het conflict mee.